Camera Mundo - Independent Film Festival - Edition Brasil

Camera Mundo Program thema's

thema kleur bordeauxSeleção M.UM.I.A

“Ik geloof in films die je uit de dagelijkse sleur halen”

In Brazilië heeft de animatie een korte geschiedenis. Hoewel de eerste Braziliaanse animatie, Sinfonia Amazônica werd geproduceerd in 1953, was de productie van animatiefilms onderbroken tot begin jaren 90, met uitzondering van een aantal reclamefilms. Animamundi, het eerste Internationale Festival voor film en videoanimatie werd opgericht in 1993. Dit evenement was zeer belangrijk voor onafhankelijke artiesten, die voor het eerst de kans kregen hun werk te tonen, en animaties uit andere landen te zien. Zo heeft zich een sterke groep van animatie artiesten gevormd in Brazilië.

Een aantal van hen werden bekende animators in de Brazilië, waarvan Sávio Leite uit Minas Gerais er één is. Al tijdens zijn studie communicatie keek Sávio op naar de “onbegrensde wereld van de animatie”, en sindsdien was het duidelijk voor hem wat hij met zijn leven wilde doen. Het werk ontwikkeld door Sávio heeft een experimenteel karakter. Het gaat om een abstracte werkelijkheid waarin de logica niet noodzakelijk belangrijk is. Zijn animaities proberen te begrijpen is tijdverspilling omdat zijn werk op het gevoelsleven gericht is.”Ik neem liever risicos, omdat ik geloof in films die je uit de dagelijkse sleur halen. En met animatie kan je je dat permitteren, het is een soort magie.... het is erg speciaal”, zegt de regisseur.
Sávio heeft al tien korte animaties op zijn naam staan en heeft gewerkt met grote namen uit de Braziliaanse filmindustrie zoals Lourenço Mutarelli en César Pereio. Hij heeft deelgenomen aan verschillende film festivals en viel een aantal keer in de prijzen, zowel in Brazilië als in het buitenland. “Ik vind het erg belangrijk om mee te doen aan festivals, omdat er veel interactie is tussen filmmakers en publiek”. Helaas waren zijn animaties niet altijd welkom op de festivals in Belo Horizonte, waar hij vandaan komt. “Toen mijn eerste film niet werd geselecteerd, en mijn tweede film ook niet, dacht ik: ik ga een animatiefestival organiseren zonder selectiecriteria, iedereen mag mee doen!”.

Zo ontstond Mostra MUMIA, een internationaal animatiefestival. Het werd een succes, en de wens van Leite om de Braziliaanse artistieke en culturele diversiteit te onderstrepen is werkelijkheid geworden. “De Braziliaanse filmindustrie ondergaat een proces van ‘favelisatie’ – buiten Brazilië wil iedereen films uit de favelas zien. Maar films die andere aspecten laten zien zijn erg belangrijk. Natuurlijk zijn er favelas hier, maar ook veel andere dingen.” zegt Sávio. Zijn nieuwste werk, Terra, won de prijs Beste Korte Film van Minas Gerais op de Animará, de Speciale Jury Prijs van Araribóia Cine én de Beste Filme Humano op het Internationale Festival voor de Korte Film in São Paulo in 2008. Sávio Leite is aanwezig voor Q&A.

Tekst: Gustavo Amaral