Camera Mundo - Independent Film Festival - Edition Brasil

Camera Mundo Program thema's

kleur thema geelMedos, Sonhos e Desejos - Angsten, Dromen en Verlangens

Omdat Brazilië een enorme culturele verscheidenheid heeft en haar bevolking verschillende realiteiten in het grootste land van Latijns Amerika leeft, zijn de films die we in dit thema verzameld hebben zeer divers.
De dromen van een groot deel van de Braziliaanse bevolking zijn getekend door angsten die spelen in een land waar grote onevenwichtigheid in de inkomensverdeling, armoede en geweld aan de orde van de dag zijn. Hoewel dromen vrij en persoonlijk zijn, is het mogelijk de waarden en omstandigheden waarin deze dromen ontstaan te onderzoeken. De angsten, dromen en diepste verlangens van de Brazilianen zijn niet alleen gebaseerd op persoonlijke ervaringen, maar hebben voor een groot deel te maken met de alledaagse realiteit van hun omgeving.

Iemand die in armoede opgroeit, droomt en verlangt naar een leven waar in hij of zij geen zorgen meer hoeft te maken over hoe de dag door te komen, een leven in vede, een baan, een dak boven zijn of haar hoofd en de zekerheid zijn of haar kinderen te eten en scholing te kunnen bieden. Een ander die in een luxe appartement in de hoofdstad woont en bij een grote multinational werkt zal misschien dromen van een minder geweld, verre reizen of een grote liefde. Hoewel al deze verschillende achtergronden de Brazilianen anders doen dromen, verlangen en vrezen, hebben ze één aspect met elkaar gemeen: Brazilianen hebben een onuitputtelijke levenslust en de creativiteit om bestaande systemen en middelen om te toveren tot nieuwe kansen en mogelijkheden.

In alle facetten van de filmwereld, in de literatuur of in muziek zijn veranderingen de leidraad. Ze vormen angst om tot een verovering, verbitterdheid tot hoop en verlangens en nachtmerries in dromen, dromen over een andere wereld, een betere wereld, een leven in een mythische werkelijkheid die Brazilië heet. De Brazilianen hebben hun eigen manier, te weten, ‘jogo de cintura,’ om moeilijkheden en tegenslagen te overwinnen en te vechten voor hun dromen en verlangens.

A collection of films show the positive attitude of the Brazilians towards creating new opportunities in hard times with fear, dreams and hopes.