Camera Mundo - Independent Film Festival - Edition Brasil

Camera Mundo Program vrijdag

kleur thema paarsVrijdag 26 juni / 20:00 – 21:45u / Venster 4

Este Filme Deve ser Visto no Cinema
Experimenteel – 3’30”
Chico Lacerda / 2009 / Recife
luiz.francisco.lacerda@gmail.com

Als degene die naast je zit nog maar één film voor de rest van zijn/haar leven kon zien, welke zou je voor hem/haar kiezen? Maak een goede keuze, het is de laatste film!

If the person sitting beside you could only see one more film for the rest of his/her life, which one would you recommend? Choose wisely....

Chico Lacerda is aanwezig voor Q&A

Querô

Fictie 88’
Carlos Cortez / 2005 / Santos
international@gullane.com.br

QueroQuerô overleeft in de straten van Santos, São Paulo. Niemand bekommert zich om hem. Misdaad lonkt; hoe hij ook probeert om zich ertegen te verzetten, het lukt hem niet om de situatie waarin hij verkeert een positieve wending te geven. Criminaliteit, afpersing, vernedering, fysieke en mentale mishandeling zijn aan de orde van de dag en overlevingsdrang dwingt hem mee te doen.

Querô schetst de harde realiteit waarin straatkinderen in de grote steden van Brazilië overleven. Ze stelen, bedelen en proberen automobilisten bij stoplichten van alles te verkopen met de hoop op wat kleingeld. Deze kinderen zijn gedwongen door de maatschappij om vroeg volwassen te worden, hard geworden door het geweld en buiten gesloten door het ontbreken van een eerlijke kans op onderwijs of een dak boven het hoofd.

De film van Carlos Cortez is gebaseerd op de gelijknamige roman van Plinio Marcos, schrijver, journalist en theatermaker, bekend geworden om zijn sociaal inhoudelijke stukken.

Al is Querô geschreven in 1976, het verhaal blijft nu ruim 30 jaar later actueel. 40 kinderen uit de favelas en buitenwijken van Santos spelen een rol in de film. De personages hebben vorm gekregen door improvisatie gebaseerd op de eigen situatie van deze kinderen. De spontaniteit, het taalgebruik en het realistische beeld dat hiermee wordt neergezet maakt de film van indrukwekende kwaliteit. De jonge acteurs die voor de film geselecteerd zijn, hebben 5 weken voorafgaande aan de opnames van de film in workshops aan hun expressie gewerkt. Het talent van deze kinderen om hun emoties uit te drukken en in teamverband te werken onderstreept de bijzondere omstandigheden waarin de film is gemaakt. Voor velen heeft het bijdragen aan de film hun leven voorgoed veranderd.

Dit heeft de producenten van de film ertoe gezet om na de opnames van Querô de workshops door te zetten in een poging het talent van deze en andere jongeren te benutten en hen werk en studiemogelijkheden te bieden. De ‘Oficinas Querô’ worden sindsdien in verschillende favelas van Santos en São Paulo in de vorm van productie, regie en filmtechniek gegeven.

Camera Mundo heeft affiniteit met het project van de producenten van Querô en is trots op de vertoning van niet alleen deze schitterende film, maar ook de making-of “Eu fiz Querô“, die het selectie proces en de workshops met de kinderen vastlegt. Twee van de films die daarna in “Oficinas Querô” zijn geproduceerd, zullen ook tijdens Camera Mundo te zien zijn. “Torto” van Samuel de Castro (die ‘Malhado’ speelt in de film) en “Maria Capacete” van Eduardo Bezerra da Silva en Victor Luiz dos Santos.

De verzameling films die voortkomt uit de productie van Querô en “Oficinas Querô” zijn een bijzonder voorbeeld van de impact die culturele activiteiten op de levens van jongeren die opgroeien in gewelddadige omstandigheden heeft. Camera Mundo toont daarmee het belang van het ondersteunen van soortgelijke initiatieven.

Querô lives in the streets of Santos, São Paulo. No-one cares about him. Crime is calling; even though he tries not to get involved, he doesn’t manage to give the situation he lives in another turn around.