Camera Mundo - Independent Film Festival - Edition Brasil

Camera Mundo Program

  • Bekijk het programma van vrijdag 26 juni

   Bekijk het programma van zaterdag 27 juni

   Bekijk het programma van zondag 28 juni


  • achtergrond indo

   Oorsprong van Camera Mundo
   Camera Mundo is in 2007 opgericht om gehoor te geven aan de wens van de eindeloze hoeveelheid Braziliaanse onafhankelijke filmmakers die moeite ondervonden om hun films in Brazilië te distribueren. Door hun films op een internationaal film festival te vertonen, zouden zij in eigen land met andere ogen bekeken worden, waardoor zij meer kansen in de Braziliaanse film industrie zouden kunnen krijgen.

   Een nieuw festival was geboren. De eerste editie van Camera Mundo die in April 2008 plaats vond, werd niet alleen enthousiast door het Nederlands publiek ontvangen, maar is dankbaar door de Braziliaanse filmmakers in gebruik genomen als kanaal en podium om zichtbaarheid in binnen én buitenald te krijgen. En mét succes.

   Succesverhalen
   Een groot aantal films die op camera Mundo zijn vertoond, hebben daarna in eigen land een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt. De film “L.A.P.A.” van Emilio Domingos en Cavi Borges bijvoorbeeld, ging op Camera Mundo in wereldopremiére, won de publieksprijs voor “beste documentaire” en werd daarna met open armen in Brazilië ontvangen. De film is op festivals in New York, Miami en Berlijn vertoond, en is in december 2008 door heel Brazilië in de bioscoop gedraaid.

   Ook de film “Até onde A Vista Alcança” van Felipe Calheiros ging bij Camera Mundo in wereldpremiere en ontving de Camera Mundo aanmoedings Award. Ook deze film werd daarna op vele nationale festivals gedraaid en sleepte meerdere prijze in de wacht.

   Beide films zijn niet alleen een bijzonder cinematografich product, maar kijken met een kritische blik naar de Braziliaanse maatschappij. “L.A.P.A.” door de hiphop scene van Rio de Janeiro met diens moeilijkheden en bijzonderheden aan de kaak te stellen. Niet de gewelddadige kant van Rio de Janeiro wordt uitgelicht, maar de positieve instelling van de rappers, die met hun teksten over hun land en cultuur vertellen.

   “Até Onde a Vista Alcança” doet hetzelfde door de bewoners van een ex-slaven nederzetting (Quilombo) in de binnenlanden van de staat Pernambuco te volgen bij het realiseren van hun droom om de zee te zien. De situatie van mensen die tot op vandaag de dag afgesloten leven van de moderne Braziliaanse wereld en lijden onder de almaar groeiende suikerriet industrie is hierdoor op internationaal niveau bespreekbaar geworden waardoor ook de lokale overheid van Pernambuco aandacht aan de Quilombolos moest besteden. Felipe heeft financiering voor zijn video project Tankalé ontvangen van de Staat Pernambuco. Hij geeft nu video workshops aan Quilombolas in heet Pernambuco.

   2e editie Camera Mundo
   In oktober 2008 heeft ons Camera Mundo team de inschrijving geopend voor de 2e editie van het festival. Wij hebben ervoor gekozen de Braziliaanse onafhankelijke filmmaker geen beperkingen op te leggen, maar vrije inzendingen teoe te staan en daaruit een selectie te maken die overeen zou komen met de thema’s die dit jaar kennelijk meer bij de filmmakers speelden. Tussen Oktober 2008 en Februari 2009 zijn er meer dan 250 verschillende films ingezonden.

   Onmiddellijk viel het ons op dat wij dit jaar een groot aantal films over de militaire dictatuur en het markante jaar 1968 binnen kregen. Ook kregen wij een bijzonder aantal films over gevangenissen en mensen in gevangenschap in de bus. Hierdoor besloten wij een nieuw thema te creëren Politieke Onderdrukking en Sociale Uitsluiting centraal stonden.

   Al gauw beseften we dat we met zoveel uniek materiaal niet alleen moeilijke keuzes moesten maken, maar ook het besluit moesten nemen het festival uit te breiden. Uit de enorme inzending van korte en lange films, documentaires, experimentele films en animaties uit heel Brazilië heeft het Camera Mundo team uiteindelijk ruim 100 films geselcteed die onderverdeeld konden worden in de thema’s die dit festival houvast geven:

   Paixões e Tradições Nacionais - Braziliaanse Passies en Tradities
   Medos, Sonhos e Desejos - Angsten, Dromen en Verlangens
   O Anti Héroi Brasileiro - Braziliaanse Antihelden
   Na Rua, Na Favela e Na Floresta - Op straat, in de Favela, in het Oerwoud
   Repressão Politica e Exclusão Social - Politieke onderdrukking en Sociale uitsluiting
   Brasil Pensa Cinema - Brazilië & Film
   Retrospectivo Eduardo Coutinho
   Seleção MUMIA
   Cinema Infantil – Kinder Film Matinee