Camera Mundo - Independent Film Festival - Edition Brasil

Music


Braziliaanse pleintjes
11, 18 en 23 juli en 1 en 15 augustus – Rotterdam

Caramundo heeft nog maar net de tweede editie van het Onafhankelijke Film Festival Camera Mundo achter de rug en gaat dit weekend alweer van start met het eerste Braziliaanse pleintje dat in het kader van Brazil Rotterdam wordt georganiseerd!

In Brazilië zijn pleintjes dé ontmoetingsplaats van bewoners, of het nou in een klein dorpje is of in een grote stad. Pleintjes dienen als een plek waar mensen samenkomen en barbecuen, waar ze alledaagse dingen bespreken, domino spelen, een feestje vieren, wat op de gitaar tokkelen of wat op de “pandeiro” spelen, een balletje trappen of debatteren over de situatie in hun wijk.

Met het organiseren van spontane activiteiten op verschillende pleinen in Rotterdam, wil Caramundo de Braziliaanse gezelligheid op pleintjes in Rotterdam brengen!

Op de pleintjes kom je unieke Braziliaanse producten en handwerkjes tegen in de verschillende stands die het plein rijk is. Je kan een Braziliaans hapje eten en leren hoe je een typische Braziliaanse vlieger maakt, of het in Brazilië populaire ‘peteca’ speelt.

Om aandacht te vragen voor de situatie in de risicogebieden van grote Braziliaanse steden kun je in de Caramundo stand tevens alle informatie vinden over o.a. de projecten die Caramundo in de favelas van Rio de Janeiro ondersteunt en kun je producten kopen waarvan de opbrengst geheel naar deze projecten gaat. Dat is nog eens bewust genieten!

In de Caravan van MiCamichula kunnen de bezoekers van de pleintjes leren hoe ze hun eigen T-shirt kunnen zeefdrukken, net zoals deze non-profit organisatie en partner van Caramundo in de sloppenwijken Acarí en Sampaio in Rio de Janeiro doet. De opbrengst van de T-shirts zal volledig terugvloeien naar de projecten (kijk voor meer informatie op www.micamichula.org).

Als je ’s avonds even wilt uitrusten van al deze activiteiten kun je aanschuiven voor een reeks korte films die door Camera Mundo in samenwerking met het Latijns Amerikaans Festival (LAFF) worden getoond zodra het gaat schemeren (rond 22:00). De mobiele biscoop CosyMo’s Solar Cinema, die geheel op zonne-energie draait zal zorgen voor de projectie op de pleintjes, jij hoeft alleen je eigen stoel mee te nemen (www.solarcinema.nl).

Geheel op z’n Braziliaans zal elk pleintje ook nog een verassingelement in petto hebben!

Op 1 augustus vindt op het pleintje bij het NAi tevens de officiële opening van de Caramundo Street Art Expo plaats. Dit pleintje wordt geheel in stijl aangekleed en speciaal voor deze unieke gebeurtenis komt de band Curumin uit São Paulo een bijzonder repertoire laten horen! Zorg dat je erbij bent.

Data en locaties:
11 juli – aan de linkervoet van de Erasmusbrug, Leuvehaven – 14:00 – 23:00
18 juli – op het grasveldje naast het NAi, museumpark 25 –
14:00 –23:00 GECANCELLED
23 juli – Eendrachtsplein – 14:00 – 23:00
1 augustus – Officiële Opening Caramundo Street Art Expo op het grasveldje naast het NAi – 14:00 –23:00
15 augustus – Film: Favela On Blast 21:30 – Kop van Zuid, bij Hotel New York

De Braziliaanse pleintjes en de Caramundo Street Art Expo zijn onderdeel van Brazil Rotterdam, waarmee Rotterdam deze zomer een tintje Braziliaans kleurt. Met beeldende kunst, fotografie, architectuur, design, mode, film, dans, street art en muziek door de gehele binnenstad zoomt Brazil Rotterdam van 30 mei t/m 23 augustus in op een cultuur die bruist als geen ander.

The Brazilian Squares and the Caramundo Street Art Expo are part of Brazil Rotterdam, giving Rotterdam a Brazilian feel this summer. Featuring visual arts, photography, architecture, design, fashion, street art, film, dance and music throughout the city centre Brazil Rotterdamwill focus on this unique and dazzling culture from 30 May until 23 August 2009.Foto Expositie Guta Galli - “Laburê”

Guta galliOpening: Woensdag 24 Juni 19:00 – 22u
Open: 24 Juni t/m 11 Juli
Locatie: Dek22 | Willem Buytenwechstraat 22 | Rotterdam | www.dek22.com
Contact: Dek22 | Houssein | dek22@gmail.com | 06-43708313

DEK22 en Stichting Caramundo presenteren met trots de expositie

”LABURÉ” van Guta Galli.

Guta Galli is een gepassioneerde jonge fotografe uit São Paulo. Met haar werk wil zij de aandacht vestigen op culturen en volkeren die bedreigd worden met uitsterven. Guta steunt met haar foto’s de strijd en het verzet dat deze volkeren leveren om hun tradities in stand te kunnen houden binnen een globalizerend en modernizerend Brazilië.

Guta Galli vertelt met de serie Laburé het beeldende verhaal van de Afro religieuze gemeenschap Ilê Aganã Axê Laburé, van de Ketu natie uit Nigeria, die tot op heden rituelen en tradities uit een ver afrikaans verleden tot leven roepen in een buitenwijk van Guarulhos, São Paulo.

Guta beeldt op een mystieke wijze de verschillende goden (orixás) en hun aardse verschijningen af en benadrukt het belang van het herleven van oude tradities in een nieuwe samenleving voor de zoektocht naar een gezamelijke identiteit van jonge afro-Brazilianen in een multiculturele metropool als São Paulo.

De expositie maakt deel uit van Brazil Rotterdam en is gedeeltelijk te zien tijdens Camera Mundo in
Lantaren / Venster van 26 t/m 28 juni en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Caramundo. De foto’s zijn te koop. Met de opbrengst van de foto’s steunt Guta Galli het educatieve programma van de kinderen uit de gemeenschap Ilê Aganã Axê Laburé.

Zie voor meer informatie ook
www.caramundo.org
www.dek22.com
www.gutagalli.com

 

 • Datum: 18 juli
  Event: Braziliaans pleintje
  Locatie: Plein NAi
 • Datum: 23 juli
  Event: Braziliaans pleintje
  Locatie: Eendrachtsplein
 • Datum: 1 augustus
  Event: Braziliaans pleintje met officiele opening graffiti oplucht expo
  Locatie: Plein NAi
 • Datum: 15 augustus
  Event: Film: Favela on Blast
  Locatie: Fotomuseum